fredag 20 augusti 2010

Katastrofinsamlingar beroende av medier

Medierna rapporterar ofta ingående från stora direkta katastrofer som tsunamin och jordbävningen i Haiti. Men översvämningsolyckan i Pakistan fick inledningsvis ett svalt medialt intresse.

Mediernas strålkastarljus på katastrofer påverkar kraftigt hur mycket pengar biståndsorganisationerna får in. Men medierna är allt för kortsiktiga i sin katastrofrapportering, menar Rädda Barnens insamlingschef Louise Gauffin.

Läs mer: BBC Debattartikel i GP av Johan Mast, gs för Läkare utan gränser. Även: DN1, DN2, SR


Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , , , , ,

tisdag 17 augusti 2010

Jäviga experter och det politiska spelet

Måndagen dominerades av två nyheter - butlerförslaget från S i Stockholm och att Tv4 Nyhetsmorgon och SvD använt sig av retorikexperter som var medlemmar i Folkpartiet.

Tv4 valde sedermera att säga upp avtalet med Camilla Eriksson, och beklagade situationen. Läs hela sammanställningen här.

Jesper Strömbäck, professor i journalistik vid Mittuniversitetet skriver på Second Opinion om politik som spel i medierna.

En tydlig tendens i förra valrörelsen var att ju mer kommersialiserade medierna är, desto mer gestaltas politik som spel.

Hur ser det ut under och efter årets valrörelse?

/redaktionen

Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , , , ,

måndag 16 augusti 2010

Hösten på Second Opinion är igång

Nu kickar vi på Second Opinion igång för hösten och lämnar solstunder och översvämningar bakom oss och tar sikte på en fullspäckad höst.

Valet närmar sig och medierna mobiliserar sina krafter. Vilken påverkan kommer medierna att ha haft i slutändan, och vilket inflytande har de i dag?

Är du intresserad av att skriva en egen second opinion på en nyhet du har läst/sett/hört gör du det här.

Vill du komma i kontakt med redaktionen gör du det enklast här.

Väl mött!
/Mårten, ny redaktör på Second Opinions oberoende redaktion

Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , ,

fredag 9 juli 2010

En fullspäckad Almedalsvecka

Almedalsveckan börjar så smått lida mot sitt slut, och vi har fått se allehanda utspel, lyssnat till seminarier om mediebilden av invandrare, sociala mediers betydelse i valet och bloggarnas makt i valrörelsen - och så klart lyssnat till vår redaktörs medverkan i P1-panelen om journalisters objektivitet och reursfrågan.

Samtidigt har vår intervjuserie med mediemakthavare rullat på under hela veckan. GP:s Jonathan Falck, som inte varit på plats, tror att avståndet till politikerna i Stockholm ger dem fördelar, och SVT:s programdirektör Jan Axelsson medger att de inte har en tillräcklig mångfald inom företaget.

SR Ekots programchef Helena Olsson är inne på samma spår - de har för liten mångfald i rösterna, men en annat problem är att deras produktion blir normbildande.

I dag utses bland annat veckans mediemaktfaktor - har du varit på plats i Almedalen? Eller hemifrån - vad tycker du om medierna och Almedalen? Har det tappat proportionerna?
Skriv gärna på vår sajt, eller kommentera våra artiklar.

/Redaktionen genom Mårten

Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , , , ,

måndag 5 juli 2010

Redaktionen på plats i Almedalen

Efter några om och men har redaktionen slutligen bemannat sig i Visby och gör sig redo för politikerveckan i Almedalen.

Vi kommer att finnas här hela veckan och publicerar bland annat en intervjuserie med publicistiska makthavare från landets största medier om deras valbevakning. Först ut är SvD:s redaktionschef Martin Jönsson, som berättar om reportagets återkomst i SvD.

Vi kommer även att blogga om intressanta händelser, seminarier och mediekritiska samtal. Håll utkik och väl mött om vi ses innanför ringmuren!

Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , , , ,

torsdag 1 juli 2010

Intervjuer med dålig eftersmak

Det finns journalister. Sen finns det journalister.

Statsvetare Marie Demker har upplevt båda sidor - de som är genuint intresserade och de som bara jagar efter ett pratminus och undrar om hon som statsvetare har forskat om "det här".

- Vad är det för redaktioner som uppmuntrar en passiv samhällsjournalistik som går ut på att tilldela någon ett ämne för att denne skall ringa upp någon (vem som helst?) och skriva av vad den personen säger?, skriver hon på Second Opinion.

Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , , , , ,

onsdag 30 juni 2010

måndag 21 juni 2010

Tuff kritik mot den politiska journalistiken

Nu är det drygt tre månader kvar till valet, och mediebevakningen kommer troligtvis slå alla tidigare rekord. Rekord är det troligen också hittills i opinionsundersökningar om riksdagsledamöternas bakgrund, partisympatier och partiledarsympatier.

Medierna slår på stort kring varje ny mätning - en utveckling som socialdemokraternas Håkan Juholt har tröttnat på.
- Det är ju opinionsundersökningarnas terrorvälde i dag. Journalistiken är så ytlig och svag att den är beroende av opinionsundersökningar.

Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , , ,

fredag 18 juni 2010

Premiär för Mediesommar

Nu startar vi igång vår krönikeserie Mediesommar, där flera skribenter från olika läger kommer att ge sina åsikter, känslor och perspektiv på mediesverige och sin relation till medierna.

Läs första krönikan, skriven av Peter Bjurström som flyttat till andra sidan jordklotet och fått perspektiv på den svenska mediefloran och lyckats skala bort bruset.


Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , ,

torsdag 17 juni 2010

Monarkin i hetluften

Två dagar kvar till bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling - och medierna har fullt manskap för att bevaka tillställningen.

Men hur är det med monarkin som statsskick? Devrim Mavi från Dagens Arena kallar monarkin för en politisk fars.

Och Haore Sulaiman skriver om att Aftonbladet har baserat en artikel om bröllopets ingångsmarsch på felaktiga uppgifter.

Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , , , ,

onsdag 16 juni 2010

Ökat intresse för makroekonomisk journalistik

I kristider blir intresset för makroekonomisk journalistik allt större. Det säger makroreporter Gunnar Örn på Dagens Industri, rankad till Sveriges främsta ekonomijournalist av representanter inom finansvärlden.

Vi ringde upp honom och pratade källberoende, anglosaxisk slagsida och ekonomijournalistikens hälsa.


Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , , ,

tisdag 15 juni 2010

Oljekatastrofen i USA är inte den enda

Mediebevakningen av oljekatastrofen i Mexikanska golfen fortsätter i en strid ström.
Men andra oljekatastrofer är det tyst om. Situationen i Nigeria och Nigerdeltat förvärras för varje år.

Amnestys senaste rapport konstaterar att befolkningen i Nigerdeltat har upplevt oljeutsläpp i linje med Exxon Valdez-katastrofen varje år i 50 år.

Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , ,

måndag 14 juni 2010

MP:s pressekreterare vill se korten på borden

Med precis under 100 dagar kvar till valet stiger tempen i mediebevakningen. Och antalet opinionsundersökningar stiger i ungefär samma takt.

Först ut i vår nystartade artikelserie 100 dagar kvar är Miljöpartiets pressekreterare Kristoffer Talltorp. Med den takt opinionsundersökningarna lanseras kan väljarna tappa förtroendet, befarar han. Och menar att Miljöpartiet definitivt är granskade under valrörelsen.

- Det finns de som påstår att vi inte är granskande, men de är missnöjda för att de inte får lika mycket utrymme. De som säger så borde lägga korten på borden.

Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , , , ,

fredag 11 juni 2010

Ensidigt i DN om ungdomsarbetslösheten

Dagens Nyheter presenterar siffror som visar att den höga ungdomsarbetslösheten som politikerna pratar om är överdriven.

Det här är dock en myt som propageras av dem som ensidigt vill prata ner ungdomsarbetslöshet, skriver Stefan Fölster på Svenskt Näringsliv.

Läs hans intressanta inlägg och flera andra som kommit upp på vår sajt under en högst intensiv torsdag och fredag förmiddag. Missa inte Jannikes text om den inledande Rinkebyrapporteringen, där Västerortspolisen är kritisk till mediernas ordval.

Läs annars om infantila ingresser där Linus Hellman undrar om Barometern skänker pengar till Kalmar FF, eller läs om socialdemokraten Eva-Lena Jansson som anser att Aktuellt gör ett journalistiskt lågvattenmärke med spekulering i blivande rödgröna ministrar.

Idag börjar fotbolls-VM. Hur har rapporteringen varit inför VM, och hur kommer den att se ut under turneringen? Tipsa gärna oss om du ser eller läser något som är värt att mediekritiskt granska.

Skriver du själv något mediegranskande eller nyhetskompletterande? Dubbelposta gärna på Second Opinion. Och glöm inte att tipsa redaktion@second-opinion.se om du läser något mediekritiskt intressant någonstans.

/Redaktionen

Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , , , , , , , ,

torsdag 10 juni 2010

Hur lättlurad kan en kvällstidning bli?

Nu nalkas ljuva sommartid, och om några veckor går vi sakteligen ner i tempo. Nu tar jag lite junisemester någon vecka, medan Mårten skriver flitigt och förbereder sig för att ta över redaktörsuppdraget inför hösten.

Jannike gör sin sista vecka hos oss för den här säsongen. Både jag och Mårten tycker att hon har varit ett otroligt produktivt tillskott till redaktionen!

Läs hennes krönika om de förrymda cirkusdjuren och en lättlurad kvällstidning i dag. Hur lättlurad kan en kvällstidning bli, undrar en av våra läsare, och vi håller med.

Glöm inte att tipsa till redaktion@second-opinion.se om du läser något som vi bör titta närmare på. Eller gå in och skriv själv på sajten!

/Hanna och redaktionen



måndag 7 juni 2010

Inger Atterstam om oärliga forskare

Serien "Medietränad" om vetenskapsjournalistiken avslutas med att SvD:s medicinreporter Inger Atterstam bemöter kritiken från kommunikatören Malin Sandström och universitetslektorn Carl Johan Sundberg.

- 90 procent av forskarna skriver vi aldrig om och det är klart att det leder till aggressioner och fördomar mot media, säger hon och berättar om dagliga påtryckningar från pr-bolag och oärliga forskare.

Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , , , , , ,

torsdag 3 juni 2010

Second Opinions vd om kommentarspolicyn

I dag kan man läsa hur vår egen vd och ansvariga utgivare ser på det här med kommentarer, då Mats Olin förklarar varför vi inte tillåter anonyma inlägg.

Med detta avslutas kommentarsserien för den här gången, men fortsätt gärna diskussionen på sajten: Föredrar du Östrans, DN:s, Sydsvenskans eller Second Opinions syn på kommentarer?
Eller har du kanske ett ännu bättre förslag på hur nätkommentarerna kan utvecklas?

Dessutom har Mårten sammanställt reaktionerna som följt efter att Pressens Opinionsnämnd friat Expressen för sina artiklar om Jan Guillous KGB-kontakter. Läs om debatten här.

Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , , , , , , , , , , .

onsdag 2 juni 2010

Tidning ger svar på tal

Jag fick ett samtal från Vänsterpartiet häromdagen. De var arga på Stockholm Citys granskning av kvinnorepresentationen i stadens bolagsstyrelser. "KD bäst i klassen var rubriken". Pinsamt, skriver oppositionsborgarråd Ann-Margarethe Livh. Mårten har intervjuat Stockholm City som ger svar på tal.

I dag har Maria skickat ut nyhetsbrev om våra bästa granskningar från maj månad. Kolla och läs de artiklar du missat eller glömt bort! Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins artikel om Dagens Arbetes felcitering är inte med på listan, men den vann i stället äran i kategorin mest lästa artikeln på vår sajt i maj.

I övrigt lider en tredjedel av den oberoende redaktionen av axelvärk som inte vill gå över. Men mina utomordentligt kompetenta kollegor Jannike och Mårten håller givetvis ställningarna när jag nu lämnar redaktionen och beger mig mot sjukhuset.

Skriver du något mediegranskande eller nyhetskompletterande? Dubbelposta gärna på Second Opinion. Och glöm inte att tipsa redaktion@second-opinion.se om du läser något mediekritiskt intressant någonstans.

/Hanna och redaktionen



tisdag 1 juni 2010

Gaza och medieträning


Många väntar fortfarande på att höra från de svenska aktivisterna Mattias Gardell och Edda Manga, som fortfarande är fortfarande försvunna efter Israels anfall på hjälpfartygen fån Ship to Gaza i Freedom Flotilla. Jag har tidigare intervjuat Mattias Gardell och hoppas naturligtvis att han och Edda Manga är oskadda. Samtidigt går tankarna till alla drabbade från olika länder.

Har du några reflektioner kring händelserna kring Ship to Gaza som du tycker inte framkommit i medierna? Vill du ge ris eller ros till bevakningen? Mejla gärna oss på redaktionen, eller gå direkt in på Second Opinion och skriv inlägg.

På Second Opinion fortsätter serien medietränad. Under dagen ser vi också fram emot second opinions på reportaget i City om att kristdemokraterna är mest jämställda. Något som det verkar råda delade meningar om.

/Hanna & red.


torsdag 27 maj 2010

Bengt-Åke Gustafsson i artikelserien "Medietränad"

Hur är relationen mellan sportvärlden och medierna? Ska en förbundskapten behöva tåla hur mycket som helst?

Tre Kronors avgående förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson ger sin syn på förhållandet mellan sportjournalisterna och ishockeyvärlden - och varför han klarar sig bra utan medieträning.

Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , , , ,

Relaterad läsning:
AB1, AB2, Exp1, NA

onsdag 26 maj 2010

Premiär för artikelserien "Medietränad"

Hur viktigt är det för källor bakom artiklarna att få medieträning? Vad finns för stöd att få? Och hur kan man påverka sin egen synbarhet i medierna?

Dessa frågor och många fler kommer att besvaras i Second Opinions nya artikelserie "medietränad".

Först ut är kommunikatören och före detta doktoranden Malin Sandström om förhållandet mellan forskare och vetenskapsjournalister.

Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , , , , , , , , .

tisdag 25 maj 2010

Förhastade slutsatser i SvD

Arbetsplatserna blir allt farligare, skriver SvD, trots att dödsantalet sjunker och att olycksstatistiken från i år inte är rättad.

Läs mer här.

Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , ,

måndag 24 maj 2010

Forskare om gentest: För tidigt för skräddarsydda bantningsprogram

Går det verkligen att banta med hjälp av sin genuppsättning? Det är i alla fall fullt möjligt, menar Dagens Nyheters vetenskapsreporter Anna Bratt. Hon köper ett amerikanskt prov baserat på en forskningsstudie från USA.

Men forskarna är kritiska till studien. Den är ännu inte publicerad eller förhandsgranskad, och gjord på ett för litet urval.

Relaterad läsning:
SR1, AB1, Exp1


Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , , ,

torsdag 20 maj 2010

Byggolycka i gruva = gruvolycka?

Är en olycka i en gruva per automatik en gruvolycka? Nej, menar både Arbetsmiljöverket och LKAB, trots att det är den bilden medierna utmålar.

Läs mer.

Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , , , , , .

tisdag 18 maj 2010

Dagens chockrubriker: har internet kraschat?

Nej, hela internet har förstås inte kraschat. Men nätet på vårt jobb slutade fungera i morse, och mobilens nät hade också kraschat.

Efter en publicering via telefonen och en fruktlös nätletningspromenad på Drottninggatan har vi till slut hittat ett café med fungerande trådlöst nät... så nu dricker Second Opinion-redaktionen juice, skummar dagens huvudrubriker i nätmedierna, spanar ut över norra Bantorget och jobbar flitigt ikapp morgonens trögstart.


Jannike sprider dagens artikel om kommentarsfälten i DN.

Kommentarsserien rullar vidare

"Avstängda kommentarsfunktioner skapar bättre debattklimat och redaktionerna kan inte ta ansvar för hur diskussionerna går på andra forum."

Björn Hedensjö, nyhetschef på DN.se är tredje ut att berätta om hur diskussionen kring kommentarspolicyn utvecklats på DN:s redaktion. Läs mer.

Vilken redaktion vill du läsa om härnäst? Kommentera nedtill.

Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , , , ,




fredag 14 maj 2010

Stort intresse för vår kommentarsserie

I onsdags började vi vår serie om kommentarsfälten i medierna - först ut var Sydsvenskan som kräver inloggning för bättre diskussion. I dag handlar det om Östran - som har en annan syn.

Serien har redan fått en hel del uppskattning, bland annat tipsar Doktor Spinn. Och på twitter bland annat:

  1. Helena EngelbrechtMissEngelbrecht Intressant RT @SecOpinion Om mediehusen och kommentatorsfälten, först ut Sydsvenskan http://bit.ly/c24JsA#SecondOpinion
  2. Malin NävelsöMalinNavelso
    Följer med intresse. RT @SecOpinion: Om mediehusen och kommentatorsfälten, först ut Sydsvenskanhttp://bit.ly/c24JsA #SecondOpinion
  3. Sofia Mirjamsdottermymlan
    @secopinion Intressant, bra initiativ!



onsdag 12 maj 2010

Debattörer om SVT Debatt: "En oseriös nivå"

SVT Debatts format är kritiserat, debatterat och ifrågasatt. Men också uppskattat.

Vi frågade flera tunga debattörer från de gångna säsongerna om vad de tyckte om debatten och programmet.

SVT Debatt underskattar publiken, uppmuntrar till gräl och har uppgjorda roller är några av omdömena från debattörerna.

Vad tycker du om SVT Debatt? Skriv gärna en egen second opinion på vår sajt.

Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , , , , ,

tisdag 11 maj 2010

Kommentarshantering - en känslig fråga

Hanteringen av läsarkommentarer på landets nyhetssajter är ingen lätt fråga och tidningarna reviderar sina regler med jämna mellanrum.

Är det en rättighet att få skriva anonyma kommentarer utan att de förhandsgranskas? Bör man lägga ut modereringen på externa företag?

Nej, svarar Sydsvenskans interaktivitetsredaktör Teresa Lindstedts på båda frågorna. Hon är först ut i Second Opinions artikelserie om hur olika medier valt att hantera missbruk av kommentarsfunktionen. Läs mer här.

Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , , , , , , ,

Mediebilden av förpackningars miljöpåverkan nyanseras

Mycket av det som skrivs om förpackningar, speciellt inom livsmedelsindustrin, är artiklar som fokuserar på återvinning eller miljöfara. Det visar Second Opinions mediegranskning av rapporteringen. Men förpackningar kan vara bra för miljön, säger forskaren Helén Williams som vill nyansera bilden.


Pingat på intressant.se


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

måndag 10 maj 2010

Falskt alarm om mord på Södermalm

Bevakningen om den unga kvinna som hittades död på Södermalm i Stockholm förra helgen får hård kritik av kriminologen Jerzy Sarnecki. Han tycker att medierna gick ut för hårt och för tidigt om mordmisstankar.
– Såväl polis som medier borde verkligen avhålla sig från att vara alarmistiska innan det finns anledning till det, säger han till Second Opinion.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och Petra Sjölander, presstalesperson på Citypolisen, ger sin syn på bevakningen. Läs mer här.

Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , ,



torsdag 6 maj 2010

Blockbevakningen en genväg i journalistiken

Blockpolitiken är djupt cementerad i svensk politik i dag. De två stora svenska partierna S och M vill framstå som varandras antagonister, och det drar massmedierna nytta av. Konflikterna får stå i centrum när sakfrågorna hamnar i skuggan.

- Det är en genväg i journalistiken, säger Niklas Ekdal, tidigare politisk redaktör på Dagens Nyheter, till Second Opinion.


Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , , , ,

Uppdrag Granskning ifrågasätts

Efter Uppdrag Gransknings reportage om den svenska elmarknaden har Second Opinion, på uppdrag av Fortum, intervjuat tre insatta personer i branschen för att kommentera.

Av intervjuerna framgår att det finns skäl till att nyansera den bild som Uppdrag Granskning gav i sitt program.

Läs mer här


Pingat på intressant.se


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

onsdag 5 maj 2010

Professor berömmer nordisk elmarknad

Med anledning av onsdagens program om den svenska elmarknaden av Uppdrag granskning, har Second Opinion på uppdrag av Svensk Energi intervjuat Richard Green, brittisk professor med inriktning på elmarknader.

I Intervjun säger Green att den nordiska elmarknaden är väl ansedd och att den dessutom har en låg prisnivå ur ett internationellt perspektiv.

Läs mer om Greens åsikter om den nordiska elmarknaden här.


Pingat på intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Rödskjortornas mediebild kritiseras

Frilansjournalisten Jesper Bengtsson tycker att rödskjortorna i Thailand felaktigt beskrivs som en folklig rörelse. Västerländska medier glömmer bort att rödskjortornas ledare är en överhet, menar han.

– Jag ville peka på ett problem i medielogiken. Man ser kortsiktigt på effekterna av de händelser som utspelar sig, säger Jesper Bengtsson till Second Opinion. Läs mer här.

Pingat på intressant.se.

Andra bloggare om , , , , , , , ,

måndag 3 maj 2010

Rättelse på pressgroda

Rättelse:
Pressgrodan som vi publicerade i fredags var inte en rubrik från Södermalmsnytt, utan från Mitt i Södermalm. Vi har korrigerat felet och ber om ursäkt.

/redaktionen

Kritik mot regeringen i miljöfråga

Nya tuffare utsläppsregler för fartygstrafiken i Östersjön har skapat upprorsstämning hos svensk basindustri.

- Jag har aldrig stött på en fråga som har så här dramatiska konsekvenser och som hanterats så märkligt, säger Björn Lyngfelt på SCA.

Men i media har det hittills varit påfallande tyst. Måhända en konsekvens av att regeringen försökt lägga locket på.

Läs mer här

Pingat på intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

fredag 30 april 2010

Pressgrodor är alltid lika kul

Nu stundar Valborg och redaktionen gör sig redo för eldar och 1 maj i Skåne, Stockholm och på Åland.

Det har varit ett ypperligt bra vecka på sajten, med flera läsvärda artiklar och motrepliker från bland annat Gudrun Schyman om SOM-institutets resultat och från SvD:s miljöreporter Susanna Baltscheffsky om kritiken från Kristina Alvendal (M).

Och här är en liten helgunderhållare, rubrik från Mitt i Södermalm (rättelse, red. anm.) i veckan.




Trevlig helg!
/Mårten, redaktionen

Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , , , , ,

torsdag 29 april 2010

Stora valfrågor inte med i SVT Debatt

SVT Debatt tar ofta upp brottsfrågor och allmänpolitiska frågor.

Men utbildningsfrågor, arbetsmarknaden och äldreomsorgen debatteras nästan aldrig i Sveriges största debattprogram. Det visar en undersökning som Second Opinion gjort av de senaste säsongerna.

Vad tycker du om Debatt, de ämnen som tas upp och programformatet? Kommentera gärna eller skriv egna inlägg på vår sajt.

Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , , , , ,

onsdag 28 april 2010

Hallå där Facebook, skämtar ni med oss?


När vi delar våra second opinions med Facebook, via Addtoany, kommer i bland fel bild med. Roligast är när tigerfadder-bannern medföljer någon seriös kritik från utomstående skribent. Jag har precis försökt sprida Jannikes läsvärda artikel om Noas ark. Då följde ETC:s Andreas Gustavsson med på bild, tre gånger i rad.

Men i dag har dela-knappen totalt flippat ur. Alla som använt den någon gång vet att det inte är så här det ska se ut.

Någon annan som stött på samma problem?
Är det addtoany, vår sajt eller facebook som är boven i dramat?

/Hanna

Okritiskt om Noas ark i DN

En kristen expedition kan ha hittat Noas ark på berget Ararat, skriver TT. Artikeln får kritik av svenska arkeologer.

- Vetenskapen ska inte användas för att ge tyngd åt fundamentalistiska religiösa värderingar, utan måste kunna problematiseras på samma villkor som övrig humanistisk forskning, säger Ingrid Berg, doktorand i arkeologi. Läs mer här.

Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , ,

tisdag 27 april 2010

Svenska Dagbladet i hetluften

I går hände det så mycket att vi inte hann blogga om allt innan det var dags att gå hem.

Vid en titt på rubrikerna kan vi snabbt konstatera Svenska Dagbladet var mest i hetluften.

Fastighetsborgarråd Kristina Alvendal (M) kritiserade SvD:s "faktakollen". Det senaste uppslaget om Stockholms grönområden har flera olika faktafel, skriver hon.

Samma tidning påstod också att Sverigedemokraterna dominerar sociala medier. Inte helt underbyggt - SvD har gått på en bluff, skriver Calle Fridén.

I övrigt började Jannike Runquist på vår redaktion igen - en liten presentation kommer senare under dagen! Innan dess hoppas vi ha fått in många tips om grodor i medierna - mejla hanna.navier@second-opinion.se, om det är något särskilt du tycker att vi borde bita tag i.

/Hanna, red



måndag 26 april 2010

Expressen sprider negativ mediebild

Prinsens påstådda flickvän beskrivs som porrmodell och strippa i utländska medier, skriver Expressen. Finns det någon risk att man sprider bilden vidare till svenska läsare genom att uppmärksamma det utländska skvallret? Det ansåg inte Expressens reporter, när Second Opinion ringde upp. Läs mer här.

Dessutom, i dagens Noterat: Sahlin utsätts för mer negativ publicitet än Reinfeldt, Aftonbladets chefredaktör Jan Helin medger att hovbevakningen är integritetskränkande och rojalisterna tror att uppmärksamheten kring prinsessan Madeleines uppbrutna förlovning kan ge ökat stöd för monarkin. Läs mer här.

Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , , , , ,

Svensk Vindenergi bemöter Affärsvärldens artikel

I nummer 15 av tidningen Affärsvärlden publicerades en artikel om vindkraft och elcertifikatsystemet. I artikeln uttalade sig nationalekonomen Lennart Hjalmarsson från Göteborgs universitet.

Gunnar Fredriksson på Svensk Vindenergi har synpunkter på vad som sägs i artikeln, och ifrågasätter bland annat Lennart Hjalmarssons uttalande om att vindenergi nästan är dubbelt så dyrt som kärnkraft.

Läs mer här

Pingat på intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

fredag 23 april 2010

Fredag - bästa språket


Hur står det till med språket på redaktionerna? På ett forum som Second Opinion - där alla får bidra med inlägg - är det givetvis en ständig avvägning hur mycket vi ska redigera i texterna.
I söndags skrev Catharina Grünbaum sin sista språkspalt i DN. Läs Mårtens läsvärda intervju med henne.

Tova Jertfelt kommer med en underfundig illustration varje vecka. Den här gången har hon tjuvlyssnat på journalister på tunnelbanan.

Annars har många av dagens toppnyheter handlat om händelserna i Bangkok. Är du på plats och vill komplettera mediebilden, skriv gärna en second opinion. Bilder kan du mejla direkt till redaktion (@) second-opinion.se.

Nu ska vi snart äta ha efter jobbet-öl och avskedsmiddag med kollegan Erik Durhan. Han har suttit bara några meter från mig sedan början på augusti, så lite tomt blir det allt. Men jag tror verkligen att han kommer att göra en fin insats för Dow Jones framöver.

Trevlig helg!
Relaterat:

Hej då...

Hej då alla kollegor och Second Opinion läsare. Det har varit en intressant tid på Second Opinion, och jag vill uppmana alla läsare att fortsätta skicka tips och åsikter om mediesverige till redaktionen. Nu drar jag vidare och önskar alla lycka till och fortsatt gott medieklimat. Ses i etern.

Mvh Erik Durhan

Relaterat: Sång

En falnande språkvård

Snabbare och snabbare nyheter ger mindre och mindre tid för korrektur och formuleringar som tar texten ytterligare ett steg närmare läsaren.

Sparpaket lanseras och korrekturläsare och språkvårdare dras in - en bekymrande utveckling.

Vi har intervjuat språkvårdaren Catharina Grünbaum, som efter 21 år med språkspalten i Dagens Nyheter har skrivit sin sista spalt. Hon är orolig för att diskussionen om det goda språket försvinner.
- I dag gör man bara tidning.

Vad anser du? Går snabba nyheter före ett levande och varierat språk? Hur ska man få ut det bästa av två världar? Kommentera gärna eller skriv egna inlägg på vår sajt.

Relaterat:
DN1, DN2, SvD1



Pingat på intressant.se. Andra bloggare om , , , , , , ,

torsdag 22 april 2010

Gränsen flyttas för prinsessbevakningen - men vart?

Otrohet, prinsessan Madeleine och Jonas - låter orden bekant? Med tanke på den massiva mängd artiklar som skrivits om prinsess-skvallret i dagarna vore allt annat konstigt. Över 18 sidor i kvällspressen i går, enligt en läsvärd mediekritisk artikel i DN.

Men de ansvariga utgivarna har inte undsluppit kritik - en mediekritisk debatt pågår nu i både bloggosfär och medier. Gränserna har förflyttats, säger medieforskare - hur långt kommer det att gå innan medierna själva sätter stopp? undrar vi.

Vi har intervjuat ansvarig utgivare Morgan Olofsson om hur SVT tänkte när de tog upp ämnet i morgonsoffan. Staffan Dopping skriver också hos oss, och kallar det pressetiskt övertramp, och Dennis Alexis Hellström tycker att alla som intresserar sig för affären bör "skaffa sig ett liv."

Tycker du att SVT:s resonemang håller? Kommentera gärna eller skriv egna inlägg på vår sajt.








onsdag 21 april 2010

Mäklare och banker står för boprisanalyserna

Det är bankerna och mäklarfirmorna som får uttala sig när tidningarna skriver om bostadspriser. Det visar en granskning av SvD:s och DN:s bostadsartiklar under det senaste halvåret. Oberoende analyser är det mer ont om.
– Problematiskt att det saknas egen kunskap på redaktionerna, säger bostadsexperten Sverker Thorslund.

Relaterat: DN

Pingat på intressant.se.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

tisdag 20 april 2010

Media missar kommuners krav på vindkraftsprojekten

I en artikel på Second Opinion poängterar Gunnar Fredriksson på Svensk Vindenergi att det är bra att Sanna Rayman tar upp vindkraftsfrågan i sin huvudledare den 12 april. Men Raymnan missar problemet att kommuner ofta förhindrar etablerandet av vindkraftverk genom att kräva ekonomisk kompensation som villkor för byggtillstånd.


Läs mer här


Pingat på intressant.se


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

måndag 19 april 2010

Bakom kulisserna: Är detta politiskt korrekt?

Vad är politiskt korrekt? Är det att vara extremt överpetig och distanslös, eller används begreppet av människor som vill ursäkta sina fördomar och klanka ner på personer som är för mångkultur och jämställdhet?

Second Opinion-redaktionen
hade en vild diskussion om det här förra veckan när vi gick igenom några texter. Åsikterna gick i sär, och någon granskning av begreppet lär vi inte göra den närmaste tiden. Men det vore onekligen intressant att titta närmare på. Artisten Emil Jensen har skrivit en krönika i ETC om sin syn på begreppen PK och pretto:

Som att det fanns något som var korrekt! Ett sånt begrepp har ju bara skapat ångest hos folk som är engagerade, alla är livrädda för att inte vara politiskt korrekta och ännu räddare för att vara politiskt korrekta

/Hanna